What's new

Supermarkt geheimen; Chimichurri

Supermarkt geheimen; Chimichurri

Als je op zoek bent naar een nieuwe culinaire ontdekking en gemak, probeer dan zeker dit wereldgerecht.

Supermarkt geheimen; De Magie van Maldon Zout

Supermarkt geheimen; De Magie van Maldon Zout

Als je dacht dat je wist wat zout was omdat je zeezout gebruikt, dan gaat er een wereld voor je open. Lees verder om meer te ontdekken over deze culinaire must have.

Zoutige Verleiding: de verschillende soorten zout

Zoutige Verleiding: de verschillende soorten zout

Door zout te gebruiken, kun je de natuurlijke smaken van voedsel versterken en een extra dimensie toevoegen aan je culinaire creaties. Daarom wil ik je graag meenemen op een ontdekkingsreis door de diverse en verrassende wereld van zout. Van de roze tinten van Himalayazout tot de diepzwarte korrels van Zwart Hawaïaans Zout, elk zoutsoort heeft zijn eigen unieke karakter, afkomst en smaakprofiel. Laat je inspireren door de veelzijdigheid en rijkdom van de verschillende soorten zout.

Tafelzout is het meest gebruikte zout en wordt sterk bewerkt. Het wordt vaak gewonnen in Nederland en Denemarken. Na de winning word het grondig gewassen, gebleekt en geraffineerd en vrijwel alle mineralen worden verwijderd. Hierna word er jodium en antiklontermiddelen toegevoegd om jodiumtekorten te voorkomen. Daarom staat het ook wel bekend als zout met jodium. Door deze processen heeft tafelzout een niet heel erg uitgesproken smaak.

Kosher zout, met een grovere structuur dan tafelzout en zonder toevoegingen, is puur van smaak. Daarom word het traditioneel gebruikt om vlees kosher te maken. In Amerika wordt het vaak gebruikt om vlees te kruiden en staat het bekend om zijn veelzijdigheid in de keuken.

Voor mij is het aller lekkerste zout om je maaltijd naar een hoger niveau te tillen, zeezout. Dit natuurlijke zout word met zorg gewonnen door de verdamping van zeewater. Hierdoor is het rijk is aan essentiële mineralen en heeft het een unieke smaakprofiel dat varieert afhankelijk van de regio waar het vandaan komt. Voorbeelden van soorten zeezout zijn Himalayazout, Keltisch zout, Maldon zout, Zwart Hawaïaans Zout en Fleur de Sel.

Himalayazout heeft een kenmerkende roze kleur en staat bekend als één van de puurste zoutsoorten ter wereld. Het word gewonnen uit de zoutmijnen van het Himalayagebergte in Pakistan. Dit zout bevat sporen van mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, wat bijdraagt aan zijn unieke milde smaakprofiel. Buiten zijn toepassing in de keuken, heeft Himalayazout ook gezondheidsvoordelen. Gebruik het om je immuunsysteem te stimuleren, of de PH waarde van je huid te balanceren. Het kan ook gebruikt worden voor therapeutische toepassingen, zoals exfoliatie en spierontspanning.

Uit de kristalheldere wateren van de Keltische zee in Bretagne, Frankrijk, wordt Keltisch zout gewonnen. Het zout is vernoemd naar de Kelten, het volk dat 2000 jaar geleden in de Franse Bretagne de eerste zoutmijnen ontwikkelde. Met meer dan 70 verschillende mineralen die zorgen voor een diepere en zoutere smaak, is dit zout ideaal voor het verrijken van visgerechten. 

Fleur de Sel, de “bloem van zout” in het Nederlands, is een delicaat zeezout dat met de hand wordt geoogst in zoutmoerassen. Vanwege dit arbeidsintensieve proces is het ook een van de duurste soorten zout. Het staat bekend om zijn complexe, maar subtiele smaakprofiel en wordt beschouwd als een hoogwaardig zout voor het afmaken van gerechten.

Zwart Hawaïaans zout, ook bekend als lavazout, wordt gewonnen uit vulkanische gebieden in Hawaï en verkrijgt zijn diepe kleur door toevoeging van actieve kool. Dit zout voegt een mysterieus element toe aan gerechten vanwege zijn rijke kleur en complexe smaakprofiel. Met een subtiele nootachtige smaak en een vleugje milde rokerigheid, is Zwart Hawaïaans zout een goede keuze voor het kruiden van varkensvlees en vis.

Natriumarm zout is een variant met een lager natriumgehalte dan gewoon zout. Dit kan gunstig zijn voor mensen die hun zoutinname willen beperken. Vaak bevat dit natriumarme zout, kalium, wat een bittere smaak kan veroorzaken. La Baleine Essentiel is een lekkerdere variant van kaliumzout, omdat er een betere balans is gevonden tussen de verschillende mineralen.

Lees hier meer over de gezondheidseffecten van zout; Zout en natrium | Voedingscentrum

Pacomer

Pacomer

Pacomer

Tuna stack

Tuna stack

Mijn guilty pleasure; elke keer als ik dit gerecht op een menu kaart zie staan dan bestel ik het omdat het een perfecte combinatie is van zoet, zuur, zout, ronduit de perfecte umami. Ingrediënten voor 2 personen:

Citroengras jasmijn rijst

Citroengras jasmijn rijst

Ingredients: 

2 cups/300 gr Jasmine Rice (do not substitute with Basmati) 

1 onion Cut Half moon 

2 clove of Garlic cut small 

3 orange leaves (optionals) 

2 lemongrass sticks, cut to 3 pcs each stick and smash to have the aroma out 

1 block Vegitable/Chicken bullion  

2 pinch Salt 

4 to 5 table spoons Oil 

3 cups/450ml water 

  1. Fry onion, garlic and orange leaves with oil until brown in the pot 
  1. Put rice in, lemon grass, water, bullion, salt and mix 
  1. mix in between and cook with small fire 

it is best if you use rice cooker. If you use it, after you fried the ingredients, mix everything in rice cooker and let it cook.